Breaking News
 |  | 

Inne tematy

Dlaczego warto jeść gorzką czekoladę?

img-responsive

Gorzka czekolada to nie tylko pyszny, ale również wyjątkowo zdrowy przysmak. Wytwarzana jest z nasion kakaowca, które słyną ze swojej dużej zawartości witamin i minerałów.

Właściwości gorzkiej czekolady

Choć nawet gorzka czekolada jest bardzo kaloryczna (zawiera koło 550 – 600kcal w 100g), zawiera mnóstwo wartościowych związków, witamin i minerałów. Delikatnie pobudza, wpływa na koncentrację i pamięć oraz wzmacnia funkcjonowanie układu nerwowego. Gorzka czekolada zapobiega wielu schorzeniom serca i układu krwionośnego: jej regularne spożywanie pozwala na zminimalizowanie ryzyka wystąpienia udarów, wylewów, miażdżycy i zawałów serca. Posiada również bardzo dużą zawartość żelaza, magnezu i potasu, w szczególności polecana jest osobom cierpiącym na niedokrwistość oraz problemy z ciśnieniem. Zawarte w gorzkiej czekoladzie flawonoidy mają działanie przeciwzapalne i antynowotworowe.

Jaką czekoladę wybrać?

Gorzka czekolada powinna zawierać minimum 70% miazgi kakaowej – nazywana jest wówczas czekoladą deserową. Najbardziej luksusową odmianą tego przysmaku jest czekolada, która zawiera aż 99% nasion kakaowca. Jest wyjątkowo intensywna w smaku, a do jej intensywnego aromatu z pewnością trzeba się przyzwyczaić. Gorzkie czekolady występują również z wieloma dodatkami, takimi jak przyprawy (np. mięta lub chilli), owocami (gruszka, skórka pomarańczy) czy bakaliami (orzechy, płatki kokosowe, suszone owoce). Z pewnością warto sprawdzać opakowania i czytać etykiety: większość z wyrobów czekoladowych ma dodatek cukru, sproszkowanego mleka i konserwantów (m.in. czekolady mleczne), które nie tylko nie posiadają zdrowotnych właściwości gorzkiej czekolady, ale wręcz działają szkodliwie na organizm, mogą powodować problemy z poziomem cukru we krwi, ciśnieniem i pracą układu pokarmowego. Tego typu wyroby nie są również dietetyczne: zawierają podobną ilość kalorii, jednak nie dostarczają organizmowi niemal żadnych składników odżywczych, witamin czy ważnych dla zdrowia mikroelementów.

Tags
dlaczego-warto-jesc-gorzka-czekolade

ABOUT THE AUTHOR