Breaking News
 |  | 

Inne tematy

Cannelloni z mięsem mielonym i szpinakiem

img-responsive

Pyszny obiad nie musi kojarzyć się z wyjściem do restauracji, ani spędzaniem większości dnia w kuchni. Sprawdź poniższy przepis i pochwal się swoimi doświadczeniami kuchennymi z innymi ludźmi.

Składniki potrzebne do cannelloni z mięsem mielonym i szpinakiem

Do przygotowania dzisiejszego dania potrzebne będą: ćwierć kilograma makaronu cannelloni, pół kilograma mięsa mielonego, dwie łyżeczki suszonego oregano, jedna cebula, 200 gram szpinaku, ćwierć szklanki mleka, 700 mililitrów przecieru pomidorowego, 125 mililitrów bulionu, bazylia, ząbek czosnku oraz 200 gram sera mozzarella.

Przygotowanie dania obiadowego

Na początek przygotowujemy nadzienie. Do miski wkładamy mięso i przyprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Kroimy cebulkę na kosteczkę i delikatnie rumienimy na patelni, a następnie dodajemy ją do mięsa. Na patelnię od cebuli kładziemy szpinak i chwilkę podgrzewamy, aż szpinak delikatnie zwiędnie, żeby następnie go posiekać i dodać do mięsa. Całość dokładnie mieszamy, a na koniec dodajemy delikatnie mleko.

Czas na przygotowanie sosu pomidorowego. Do rondelka wlewamy łyżkę oliwy i delikatnie smażymy czosnek pokrojony w plasterki. Następnie dodajemy bulion oraz przecier i gotujemy. W czasie gotowania sosu należy go przyprawić za pomocą soli, pieprzu, cukru i bazylii. Oddzielamy około pół szklanki powstałego sosu i dodajemy do mięsa. Mięso z sosem dokładnie mieszamy.

W tej chwili nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Bierzemy naczynie żaroodporne i wylewamy delikatnie sos pomidorowy na dno. Rurki makaronu cannelloni nadziewamy mięsem i układamy warstwę makaronu na spodzie naczynia. Polewamy sosem i posypujemy serem mozzarella. Przykrywamy folią aluminiową w taki sposób, aby błyszcząca strona była skierowana do wewnętrznej strony naczynia. Tak przygotowane naczynie wstawiamy na około 30 minut do piekarnika, następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez około 15 minut. Gotowe danie należy podawać na ciepło, gdy ser jest jeszcze ciągnący. Smacznego!

cannelloni-z-miesem-mielonym-i-szpinakiem

ABOUT THE AUTHOR